Η βιώσιμη διατροφή αποτελεί μια καινοτόμο προσέγγιση στη διατροφή που επιδιώκει την ισορροπία μεταξύ της ευεξίας του ανθρώπου και της προστασίας του περιβάλλοντος. Επικεντρώνεται στη μείωση της περιβαλλοντικής επίπτωσης του τρόπου με τον οποίο εξασφαλίζουμε την τροφή μας και στη βελτίωση της υγείας μας μέσω της βιολογικής ποικιλότητας, της προστασίας των φυσικών πόρων και της δίκαιης κατανομής των τροφίμων. Έτσι η κατανάλωση φυτικών τροφίμων, όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια και σιτηρά ολικής αλέσεως, προάγεται για την πρόσληψη βιταμινών, μετάλλων και ινών, ενώ ταυτόχρονα μειώνει την πίεση που ασκείται στους φυσικούς πόρους. Επιπλέον, η μείωση της κατανάλωσης κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων συμβάλλει στη μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που σχετίζονται με την κτηνοτροφία αλλά και στην μείωση του αποτυπώματος νερού.
Διαιτολόγοι: Η συμβολή τους.
Οι διαιτολόγοι – διατροφολόγοι διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στην προώθηση και εφαρμογή της βιώσιμης διατροφής. Κατέχουν την επιστημονική γνώση και την εμπειρία για να παρέχουν εξατομικευμένες συμβουλές διατροφής που λαμβάνουν υπόψη τις αρχές της βιωσιμότητας. Μπορούν να μας ενημερώνουν για τα οφέλη της βιώσιμης διατροφής, να προτείνουν εναλλακτικές επιλογές για την προσέγγιση της διατροφής και να παρέχουν υποστήριξη και καθοδήγηση για την υιοθέτηση μιας βιώσιμης διατροφής και ενός πιο υγιούς τρόπου ζωής.
Μπορούν επίσης να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στην εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση του κοινού, συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις, παρουσιάσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα. Μέσω της προώθησης της βιώσιμης διατροφής στην κοινότητα, οι διαιτολόγοι μπορούν να επηρεάσουν θετικά τις διατροφικές επιλογές και να προάγουν την αλλαγή σε μεγαλύτερη κλίμακα.
Επιπλέον οι διαιτολόγοι – διατροφολόγοι μπορούν να επιδιώξουν τη συνεργασία με παραγωγούς τροφίμων, εστιατόρια, σχολεία και άλλους φορείς για την ανάπτυξη βιώσιμων πρακτικών. Μπορούν να προωθήσουν τη χρήση τοπικών και εποχικών προϊόντων, τη μείωση των αποβλήτων τροφίμων και την υιοθέτηση βιώσιμων συστημάτων παραγωγής.
Συνοψίζοντας, οι διαιτολόγοι διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο στην προώθηση της βιώσιμης διατροφής. Με την ενημέρωση, εκπαίδευση και συνεργασία με διάφορους φορείς, μπορούν να επιτύχουν την υιοθέτηση βιώσιμων διατροφικών πρακτικών και να συμβάλλουν στη δημιουργία ενός πιο υγιούς και βιώσιμου μέλλοντος.
Για την εφαρμογή ενός πλάνου βιώσιμης διατροφής, προτείνεται στους ανθρώπους να αυξήσουν την κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και οσπρίων, να επιλέγουν τοπικά και εποχικά προϊόντα, να μειώσουν την κατανάλωση κρέατος και να είναι ενεργοί στη μείωση της απόρριψης τροφίμων.
Για να προαχθεί η βιώσιμη διατροφή, οι διατροφολόγοι μπορούν να αποτελέσουν πρότυπο για τους πελάτες τους. Αυτό σημαίνει να προωθούν και να υιοθετούν μια βιώσιμη διατροφή στην καθημερινή τους ζωή. Επίσης, μπορούν να συνεργάζονται με φορείς όπως σχολεία, νοσοκομεία και εταιρείες εστίασης για την προώθηση της βιώσιμης διατροφής σε ευρύτερο επίπεδο. Ο ρόλος τους είναι κρίσιμος για την ευημερία των ανθρώπων και του περιβάλλοντος, καθώς συμβάλλουν στη δημιουργία ενός υγιούς μέλλοντος για τις επόμενες γενιές.
Τι μπορούμε να κάνουμε όλοι μας για μια βιώσιμη διατροφή:
- Μείωση της υπερκατανάλωσης τροφών. Να τρώμε όσο και ότι χρειαζόμαστε.
- Κατανάλωση ανεπεξέργαστων τροφών αφού δεν χρειάζονται επιπλέον πόροι για την επεξεργασία τους.
- Κατανάλωση τοπικών προϊόντων που δεν χρειάζεται να μεταφερθούν και να συντηρηθούν. Έτσι γίνεται και εξοικονόμηση πόρων αλλα και στηρίζεται η τοπική οικονομία και οι μικροκαλλιεργητές.
- Κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών εποχής. Χρειάζονται λιγότεροι πόροι για να παραχθούν και να συντηρηθούν.
- Μείωση της κατανάλωσης ζωικών τροφίμων και αύξηση των φυτικών.
- Χρησιμοποίηση ανακυκλώσιμων συσκευασίων που θα ανακυκλώνουμε.
- Μετατροπή σε κομπόστ των οργανικών υπολειμμάτων.