Λειτουργικά τρόφιμα είναι εκείνα τα οποία παρέχουν μεγάλο όφελος για την υγεία , πέραν της διατροφικής τους αξίας, μέσω της προσθήκης συστατικών ή τροποποίησης της παραγωγής (πχ. εκτροφή κοτόπουλων με ιδιαίτερο σιτηρέσιο για την παραγωγή αυγών με ω-3). Τέτοια μπορεί να είναι τα προβιοτικά, τα ω-3 λιπαρά οξέα, οι αντιοξειδωτικές ουσίες κ.α. ή ακόμη σίδηρος και ασβέστιο. Μερικές από τις ποιο γνωστές κατηγορίες λειτουργικών τροφίμων είναι τα αυγά με ω-3, τα γαλακτοκομικά με προβιοτικά, επίσης τα γαλακτοκομικά εμπλουτισμένα σε ασβέστιο και σίδηρο, όπως και οι μαργαρίνες με στερόλες ή στανόλες. Οι λίστα με τα λειτουργικά τρόφιμα συνεχώς αυξάνεται όσο εξελίσσεται η τεχνολογία τροφίμων. Υπάρχει μεγάλη ασάφεια όσον αφορά τα λειτουργικά τρόφιμα. Γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όσον αφορά τους διάφορους διατροφικούς ισχυρισμούς. Σίγουρα τα λειτουργικά τρόφιμα είναι το μέλλον της βιομηχανίας τροφίμων αλλά και ένα πολύ καλό βοήθημα για τη διατροφή μας.
29Δεκ
Related Post
Βεγκέτα (Vegeta)
H βεγκέτα (vegeta) είναι ένα προϊόν που ίσως δεν γνωρίζει πολύς κόσμος. Είναι ένα μεdίγμα μπαχαρικών και βοτάνων το οποίο χρησιμοποιείται κυρίως στην περιοχή των Βαλκανίων απ’ όπου και προέρχεται.…
Read More