Στην προσπάθειά μας να αντιμετωπίσουμε την αύξηση βάρους, αναζητούμε τις αιτίες που μπορεί να ευθύνονται για αυτή την αύξηση, χωρίς να κοιτάμε την ουσία. Με την ανάπτυξη και εξέλιξη της γενετικής, έχουν ανακαλυφθεί γονίδια τα οποία ευθύνονται για προδιάθεση εμφάνισης ασθενειών και της παχυσαρκίας. Προδιάθεση δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα εκδηλωθεί η πάθηση αλλά ότι υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να εκδηλωθεί σε συνδυασμό όμως και με πολλούς άλλους παράγοντες που αλληλεπιδρούν.
Όταν κάνουμε έναν γονιδιακό έλεγχο για παχυσαρκία και μας δείξει ότι έχουμε προδιάθεση για αύξηση βάρους, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να αδυνατίσουμε ή ότι απαραίτητα θα παχύνουμε επειδή έχουμε κάποια συγκεκριμένα γονίδια αλλά ότι μάλλον θα μας είναι πιο δύσκολο σε σχέση με κάποιος που δεν έχει αυτά τα γονίδια. Επίσης δεν χρειάζεται να κάνουμε κάποια «ειδική» διατροφή σύμφωνα με το ορμονικό μας προφίλ αλλά να ακολουθήσουμε όλα αυτά που γνωρίζουμε σχετικά με την υγιεινή διατροφή και φυσικά να εντάξουμε καθημερινή δραστηριότητα στο πρόγραμμά μας. Η σωστή διατροφή και η άσκηση μπορούν να αλλάξουν τον «φαινότυπο», δηλαδή το πως θα εκδηλωθούν τα γονίδια, έτσι ώστε ενώ έχουμε την προδιάθεση τελικά δεν μας επηρεάζουν. Ακόμη και σε πολλές παθήσεις όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 ενώ μπορεί να έχουμε την προδιάθεση για εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη να μην εμφανιστεί ποτέ αν προσέχουμε τη διατροφή, το βάρος μας και κάνουμε γυμναστική ενώ κάποιος άλλος που δεν φέρει το αντίστοιχο γονίδιο, να εμφανίσει διαβήτη.
Βρήκαμε ότι η παχυσαρκία είναι και κληρονομική αλλά ξεχάσαμε να διαχωρίσουμε το γονιδιακό κομμάτι από το συμπερφορικό, δηλαδή κατά πόσο ευθύνονται τα γονίδια και κατά πόσο η διατροφική συμπεριφορά των γονέων που κληρονομήσαμε, όπως η σχέση μας με το φαγητό, οι ποσότητες της τροφής, οι υγιεινές συνήθειες της οικογένειας και η φυσική δραστηριότητα.