Τα τελευταία χρόνια, το cottage cheese έχει λάβει σημαντική θέση στη διατροφή μας, ενώ συχνά γίνονται συζητήσεις γύρω από αυτό. Το ίδιο φαίνεται να παράχθηκε πρώτη φορά στην Αμερική, ενώ στην Ελλάδα φαίνεται να έφτασε από την κεντρική Ευρώπη, οπού και το αποκαλούσαν Dutchcheese (Δανέζικο τυρί) ή schmierkase. Δεν έχει προσδιοριστεί ακριβώς η ημερομηνία που παράχθηκε πρώτη φορά, αλλά φαίνεται να αναφέρθηκε αρχικά στο Godey’s Lady’s Book και συγκεκριμένα στο άρθρο με τίτλο Country Lodgings από την Leslie τον Ιούλιο του 1831. Παρασκευάζεται από αγελαδινό πλήρες και αποβουτυρωμένο γάλα (σκόνη), ενώ η περιεκτικότητα σε λιπαρά ρυθμίζεται από την εκάστοτε εταιρία παραγωγής.Έπειτα, θερμαίνεται στους 50 βαθμούς και με αυτόν τον τρόπο το νερό εξατμίζεται, το προϊόν σουρώνεται και προστίθενται βάκιλοι και πυτιά, έτσι ώστε να γίνει όξινο. Τέλος, ένα μέρος της λακτόζης εξαλείφεται καθώς το προϊόν ξεπλένεται, ενώ παράλληλα προστίθεται ορός γάλακτος. Το ίδιο μπορεί να παρασκευαστεί με φυσικό τρόπο, με την παρουσία συγκεκριμένων βακτηριδίων.
Αφού, λοιπόν, έγιναν κατανοητά κάποια πράγματα για τον συγκεκριμένο τύπο τυριού ήρθε η ώρα να θέσω το ερώτημα, γιατί έχει κερδίσει τόσο χώρο στο καθημερινό μας διαιτολόγιο;
Η απάντηση βρίσκεται ακριβώς σε αυτό τον πίνακα και έχει να κάνει με τη θρεπτικότητά του. Όπως μπορείς να δεις, το συγκεκριμένο τυρί έχει μόνο 98 θερμίδες στα 100γραμμάρια, ενώ είναι χαμηλό σε λιπαρά και πλούσιο σε υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη, λόγω του ορού του γάλακτος που προστίθεται. Αυτός, επομένως, φαίνεται να είναι ο κύριος λόγος που ο συγκεκριμένος τύπος τυριού χρησιμοποιείται συχνά σε διάφορα προγράμματα διατροφής για απώλεια ή και συντήρηση βάρους. Επίσης, εάν παρατηρήσεις τον πίνακα θα δεις ότι το τυρί cottageείναι πλούσιο σε ασβέστιο και σε κάποιες βιταμίνες, κυρίως στις λιποδιαλυτές (A, D, E, K).
Συγκριμένα
• Θα σε βοηθήσει να διατηρήσεις το βάρος σου: Έρευνες έχουν δείξει ότι η επαρκής κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους σε παχύσαρκα άτομα και προ-εμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Επιπρόσθετα, όταν αυτά συνδυάζονται με διατροφή και άσκηση φαίνεται να επιδρούν στη μείωση της λιπώδους και αύξηση της άλιπης μάζας.
• Είναι σημαντικό για την υγεία των οστών σου: Όπως ήδη ανέφερα το cottagecheese είναι πλούσιο σε ασβέστιο, το οποίο είναι πολύ σημαντικό για την υγεία των οστών μας, ενώ μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης.
• Θα σε βοηθήσει να μειώσεις τον κίνδυνο εμφάνισης μεταβολικού συνδρόμου: έχει παρατηρηθεί ότι η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων βοηθά στην πρόληψη του μεταβολικού συνδρόμου. Το ίδιο είναι άμεσα συνδεδεμένο με αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα και διαβήτη τύπου 2.
Ωστόσο, μην ξεχνάς ότι το cottage cheese είναι πλούσιο σε κορεσμένο λίπος, ενώ το απαραίτητο για την συντήρησή, γεύση και υφή του αλάτι αποτελεί ένα από τα βασικά του συστατικά. Επομένως, όπως σε όλα τα τρόφιμα έτσι και σε αυτό χρειάζεται μέτρο, ενώ εάν έχεις υπέρταση είναι καλό να προσέξεις την διατροφική ετικέτα του προϊόντος πριν το καταναλώσεις.
Ο δεύτερος λόγος είναι ότι το συγκεκριμένο είδος τυριού, λόγω της ουδέτερης γεύσης του έχει την ιδιαιτερότητα να χρησιμοποιείται εξίσου πετυχημένα σε αλμυρές και γλυκιές συνταγές. Μην διστάσεις, λοιπόν, να το χρησιμοποιήσεις σε αλμυρές παρασκευές όπως είναι οι μακαρονάδες, οι αλμυρές τάρτες, οι σαλάτες ή οι ομελέτες, αλλά και σε γλυκιές όπως είναι τα pancakes, το cheesecake ή η μηλόπιτα. Τέλος, μην παραξενευτείς εάν το δεις και σε smoothie, δοκίμασέ το και εσύ!!
Βιβλιογραφία
1) Journal of Epidemiology and Community Health, 2007
2) The Journal of Nutrition, 2011
3) Molecular Cancer, 2014
Δαργκίνης Σωτήρης – Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Καραμπάση Βάσια – Διαιτολόγος Διατροφολόγος