13Μαρ

Το τζίντζερ που στην Ελλάδα το βρίσκουμε και με την ονομασία πιπερόριζα, είναι η ρίζα του φυτού Zingiber officinale και προέρχεται από τη Νότια Ασία.  Είναι επίσης διαδεδομένο στην Ανατολική Αφρική και στην Καραϊβική.

Μπορούμε να το καταναλώσουμε ωμό αλλά και μαγειρεμένο. Το βρίσκουμε σε διάφορες μορφές  όπως σε ρίζα,  σκόνη, αιθέρια έλαια, σιρόπι, βάμμα και κάψουλες. Το ενεργό συστατικό του τζίντζερ είναι η τζιντζερόλη η οποία όταν μαγειρεύεται έχει πικάντικο άρωμα και μια πιπεράτη αλλά και γλυκιά γεύση. Αποτελείται σε ποσοστό 80% περίπου από νερό, είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη. Επίσης έχει κάλιο, πολυφαινόλες και ψευδάργυρο.

Το τζίντζερ μπορούμε να το βάλουμε σε μορφή σκόνης στο τσάι μας, σε χυμό ή σε ποτό, να τρίψουμε λίγο από τη ρίζα του στο φαγητό μας ή να φτιάξουμε ένα αφέψημα από τζίντζερ. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στη ζαχαροπλαστική.

Παρ’ όλα αυτά κάποιες ομάδες ανθρώπων δεν συνιστάται να το καταναλώνουν, όπως όσοι έχουν αιμορροφιλία, μια διαταραχή της πήξης του αίματος αλλά και άτομα με υπέρταση και σακχαρώδη διαβήτη, επειδή μπορεί να επηρεάσει τη δράση κάποιων φαρμάκων. Τα συγκεκριμένα άτομα θα πρέπει να συμβουλευτούν πρώτα τον γιατρό τους.

Παρενέργειες που μπορούν να προκληθούν από υπερβολική δοσολογία η οποία είναι πάνω από 4 γρ. ημερησίως είναι: πιθανότητα για πόνους στη κοιλιά, φουσκώματα, καούρες ή διάρροιες και γενική δυσφορία στο στομάχι. Επίσης υπάρχουν αναφορές για μεγαλύτερη εμμηνορροϊκή αιμορραγία.

Τι προσφέρει το τζίντζερ στην υγεία μας;

  1. Αντιμετωπίζει ναυτία και εμετό
  2. Ρυθμίζει το σάκχαρο του αίματος
  3. Ανακουφίζει την αρθρίτιδα και το μυϊκό πόνο
  4. Καταπολεμά τις μυκητιάσεις
  5. Βελτιώνει την πέψη
  6. Μειώνει τη φλεγμονή
  7. Ανακουφίζει από εμμηνορροϊκούς πόνους
  8. Είναι αντικαρκινικό
  9. Μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης
  10. Βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου
  11. Καρδιακές παθήσεις
  12. Έλκος στομάχου
  13. Ενισχύει την απώλεια βάρους

Μαστίχα Χίου

Η μαστίχα προέρχεται από τη ρητίνη του μαστιχόδεντρου το οποίο καλλιεργείται μόνο στη νότια Χίο, γι΄ αυτό και το όνομα «μαστίχα Χίου». Παράγεται με πολύ συγκεκριμένη διαδικασία. Είναι αρωματική με…
Read More
Close Popup

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο. Συμφωνώντας αποδέχεστε τη χρήση των cookies σύμφωνα με την πολιτική cookie.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Ρυθμίσεις απορρήτου

Όταν επισκέπτεστε οποιαδήποτε ιστοσελίδα, αυτή μπορεί να αποθηκεύσει ή να ανακτήσει πληροφορίες από τον περιηγητή σας κυρίως στην μορφή των cookies. Μπορείτε να επιλέξετε τις προσωπικές σας ρυθμίσεις cookie εδώ.

Τα cookies αυτά μας επιτρέπουν να καταγράφουμε τις επισκέψεις και τις πηγές επισκεψιμότητας ώστε να μπορούμε να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες μας.

Google Analytics
Χρειαζόμαστε το Google Analytics για να παρακολουθούμε τις επισκέψεις και να δοκιμάζουμε τις υπηρεσίες μας.
  • _ga
  • _gfid

Απόρριψη όλων
Αποθήκευση
Αποδοχή όλων
Open Privacy settings