Η κλίμακα (Yale Food Addiction Scale – YFAS) κυκλοφόρησε το 2009 από το Κέντρο Rudd υπεύθυνο για την πολιτική τροφίμων και παχυσαρκίας του πανεπιστημίου Yale. Είναι ένα ερωτηματολόγιο 25 σημείων που βασίζεται στο DSM-IV για εξαρτήσεις από ουσίες, αξιολογώντας τον εθισμό στα τρόφιμα. Παρατηρήθηκε ότι οι μηχανισμοί του εγκεφάλου σε άτομα με εθισμό στο φαγητό ήταν παρόμοιοι με την εξάρτηση από ουσίες. Προς το παρόν αν και δεν υπάρχει επίσημη διάγνωση «εθισμού στα τρόφιμα», μέσω της κλίμακας YFAS διαπιστώθηκε ότι τα τρόφιμα πλούσια σε λίπος και υδατάνθρακες προκαλούν εθισμό.
Το πανεπιστήμιο του Michigan με βάση την κλίμακα του Yale έκανε έρευνα και δημοσίευσε τη λίστα με το πόσο εθιστικό είναι το κάθε τρόφιμο.
Πηγές:
https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0117959
https://en.wikipedia.org/wiki/Yale_Food_Addiction_Scale
https://howlongtocook.org/tips/most-addictive-foods