Βρισκόμαστε ήδη στα μέσα της Σαρακοστής και η ώρα έφτασε να μιλήσουμε λίγο για τον αγαπημένο στους περισσότερους ταραμά. Ειδικά την μέρα της Καθαράς Δευτέρας αλλά και κατά όλη τη διάρκεια της Σαρακοστής αποτελεί βασικό συστατικό για ένα πετυχημένο ελληνικό τραπέζι. Ήδη γνωρίζουμε ότι οι διατροφικές μας επιλογές στην νηστεία της Σαρακοστής περιορίζονται ελαφρώς κάτι που καθιστά τις σωστές και θρεπτικές διατροφικές μας επιλογές αναγκαίες. Ας πούμε λοιπόν λίγα λόγια για αυτή την υπερτροφή που λέγεται ταραμάς…
Πως παρασκευάζεται;
Τα αβγά του κυπρίνου ή του μπακαλιάρου, ή αλλιώς το γνωστό σε όλους αβγοτάραχο αφαιρείται από το ψάρι και ωριμάζει με τη βοήθεια του αλατιού για συγκεκριμένες μέρες. Έπειτα, ανακατεύεται με την προσθήκη λεμονιού, ελαιόλαδου και ψωμιού ή πατάτας για να μας δώσει την αγαπημένη μας ταραμοσαλάτα. Στο εμπόριο θα συναντήσουμε τον ταραμά σε δύο βασικές μορφές, οι οποίες είναι:
Γιατί να αποκαλέσω τον ταραμά υπερτροφή;
Αυτό το αλμυρό συνοδευτικό που δεν παραλείπεται από το τραπέζι μας ή τις ούζο- εξορμήσεις μας στη νηστεία της σαρακοστής, δεν είναι μόνο νόστιμο αλλά και πολύ θρεπτικό. Συγκεκριμένα, περιέχει:
• Βιταμίνη Α: Σχετίζεται με την καλή λειτουργία της όρασης, ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, συμβάλει στην επιμήκυνση των οστών στην ανάπτυξη.
• Βιταμίνη D: Σημαντική για την απορρόφηση του ασβεστίου και επομένως την καλή οστική υγεία. Συμβάλει στην καλή καρδιαγγειακή υγεία, την ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, την ανάπτυξη των νεύρων, την ρύθμιση του ανοσοποιητικού, την πρόληψη αυτοάνοσων νοσημάτων και την ρύθμιση της κυτταρικής ανάπτυξης και διαφοροποίησης.
• Μαγνήσιο: Συμμετέχει στην διαδικασία της πρωτεινοσύνθεσης, βοηθά στην χαλάρωση των μυών μετά την σύσπαση και συμβάλει στην καλή υγεία των δοντιών και των οστών.
• Φώσφορος: Συμβάλει στην καλή υγεία των οστών και των δοντιών.• Ψευδάργυρος: Μέσω συγκεκριμένων ενζύμων συμμετέχει στον μεταβολισμό της ενέργειας, τη δημιουργία πρωτεϊνών και νουκλεικών οξέων που αποτελούν μέρος του γενετικού υλικού των κυττάρων, την ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος και την σωστή ανάπτυξη.
• Βιταμίνη Ε: (προστίθεται ελαιόλαδο κατά την διαδικασία παρασκευής) : Ισχυρό αντιοξειδωτικό.
Είναι όμως πραγματικά τόσο αθώος;
Ωραία όλα αυτά που είπαμε, τι γίνεται όμως με την θερμιδική του αξία; Μια κουταλιά του γλυκού αποδίδει περίπου 120-130 θερμίδες. Επομένως, μια τροφή δεν φτάνει μόνο να είναι ποιοτική αλλά είναι εξίσου σημαντικές και οι θερμίδες που μας δίνει. Μην στερηθείς να φας, αλλά πάντα με μέτρο. Ένα πιάτο με λαχανικά και θαλασσινά και λίγος ταραμάς με μία φέτα ψωμί είναι μία καλή επιλογή για την εξόρμησή σου. Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε το αλάτι. Όπως ανέφερα και προηγουμένως, το αβγοτάραχο αλατίζεται πριν την τελική παρασκευή της ταραμοσαλάτας. Επομένως, μην προσθέσεις περαιτέρω αλάτι όταν την φτιάξεις και πρόσεξε ιδιαιτέρως την ποσότητα που θα καταναλώσεις εάν έχεις υψηλή αρτηριακή πίεση.
Βιβλιογραφία
1) British Journal of Nutrition. Moschonis, G. and Manios, Y. 2006
2) Journal of Endocrinology, Metabolism and Diabetes of South Africa. Conradie, M. et al. 2014
3) National Osteoporosis Society 2011
4) Η Διατροφή στη Νηστεία. Καρακασίδου Π. 2017
5) Πίνακες Σύνθεσης Τροφίμων και Ελληνικών Φαγητών. Τριχοπούλου, Α. 2004
Δαργκίνης Σωτήρης – Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Καραμπάση Βάσια – Διαιτολόγος Διατροφολόγος