Η μαστίχα προέρχεται από τη ρητίνη του μαστιχόδεντρου το οποίο καλλιεργείται μόνο στη νότια Χίο, γι΄ αυτό και το όνομα «μαστίχα Χίου». Παράγεται με πολύ συγκεκριμένη διαδικασία. Είναι αρωματική με πολλές ιδιότητες και χρησιμοποιείται στη φαρμακευτική, στη ζαχαροπλαστική, στην αρωματοποιεία κτλ.
Τη βρίσκουμε σε διάφορες μορφές
– Χονδρή μορφή, μεγάλα κομμάτια
– Ψιλή μορφή, μικρά κομμάτια
– Σκόνη
– Έλαιο
– -συμπληρώματα διατροφής
Οι φαρμακευτικές της ιδιότητες είναι γνωστές από την αρχαιότητα, από τον 5ο αιώνα π.Χ.
Σύγχρονες έρευνες έρχονται να αποδείξουν τις ευεργετικές της ιδιότητες στον ανθρώπινο οργανισμό. Αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδης, αντιμικροβιακές, αντικαρκινικές, ηπατοπροστατευτικές και άλλες ιδιότητες.
Χρησιμοποιείται ιδιαίτερα σε προβλήματα του πεπτικού όπως δυσπεψία, ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, έλκος και νόσος του Crohn.
Μείωση χοληστερίνης, LDL, λιποπρωτεΐνης α, sgot, sgpt, αλλεργικού άσθματος, καρκίνου του προστάτη, καρκίνο παχέος εντέρου, είναι μερικές από τις δράσεις της στον οργανισμό μας.
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0378874106005733?via%3Dihub
https://www.atsjournals.org/doi/10.1165/rcmb.2010-0212OC
https://acsjournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/cncr.21935
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5476564/
https://www.healthline.com/health/mastic-gum#ibd
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28630399/